Собственикът на Zara Амансио Ортега притежава 64 млрд. долара и

...
 Собственикът на Zara Амансио Ортега притежава 64 млрд. долара и
Коментари Харесай

Как изкарва и харчи парите си вторият най-богат европеец?

 Собственикът на Zara Амансио Ортега има 64 милиарда $ и недвижими парцели в Лондон, Мадрид и Ню Йорк. Днес той заема шестата позиция измежду най-богатите хора. Само преди към 4 година неговото положение доближи 80 милиарда $, с което - въпреки и за малко, бе на върха в най-престижната ранглиста в света.
82-годишният Оргега има 59% от Inditex, която от своя страна има марките Zara, Pull&Bear, Bershka, Massimo Dutti, Stradivarius и други

Въпреки голямото си положение, доста хора даже не са чували за Ортега. Той пази персоналния си живот от медиите и доста рядко дава изявленията.

Амансио Ортега основава Zara дружно с тогавашната си брачна половинка Росалия през 1975 година Днес Inditex има над 7500 магазина на всичките си марки по света.

Да, Zara може да е най-популярната марка в импрерията му, само че какво ще кажете за... Pull&Bear, която през днешния ден има над 970 магазина в 76 страни по света, в това число България.

Или пък Bershka, която е втората по величина верига в империята на Ортега, носеща към 9% от общите продажби на Inditex. Но не би трябвало да забравяме и за Massimo Dutti, Stradivarius, Oysho, Uterqüe и Zara Home.

И в случай че това е в резюме бизнес империята на Ортега, през днешния ден ще ви разкажем по какъв начин се стигна до там и в какво влага вторият най-богат европеец.

Ортега е роден в оскъдно семейство, като част от спомените от детството му са свързани с обстоятелството, че татко му не всеки път е можел да обезпечава храна за всички. Амансио даже напуща учебно заведение в тийнейджърските си години, с цел да стартира работа.

Син на железопътен служащ от Ла Коруня, той започва бизнеса си в родния град. През 1973 година основава Inditex и от този момент до през днешния ден благосъстоянието му се усилва всяка година. Две години по-късно отваря първия магазин на Zara.

Двамата с първата му брачна половинка Росалия Мера стартират с начален капитал от по-малко от 100 $, като първоначално шият долни дрехи, пижами и нощници в хола си.

Десет години по-късно, или през 1985 година, Ортега трансформира Zara в холдингова компания, която назовава Inditex. Въпреки че Ортега и Росалия се разделят почти по същото време, тя остава втория максимален акционер в сдружението.

Росалия Мера умира през 2013 година, на 69-годишна възраст, като по това време тя е най-богатата жена в Испания. Ортега, от своя страна, е женен за Флора Перес от 2001 година насам.

Двамата имат щерка – Мария, която през днешния ден е старши съветник в Zara Women. Тя се омъжва през 2012 година, само че единствено след три години се разделя със състезателя по конен спорт Серджио Алварез Моя. Омъжва се още веднъж в края на предходната година за Карлос Торетейн, който е наследник на стилния дизайнер Роберто Торетейн. Испанските медии озаглавиха събитието „ сватбата на годината “.

Сандра Ортега Мера, която е по-голямата щерка на Амансио Ортега от брака му с Росалия Мера, наследи купата на най-богата жена в Испания. Днес тя има 5% от Inditex, а положението ѝ се прави оценка на 6.85 милиарда $.

Днес Ортега и брачната половинка му Флора живеят в елементарна жилищна постройка в Ла Коруня, Испания.

Милиардерът пази персоналния си живот надалеч от медиите, като даже през 2012 година Bloomberg написа, че досега той е давал изявленията пред единствено трима публицисти. Той се облича просто, като постоянно носи наследник пуловер, бяла риза и сив панталон.

Испанските медии пишат, че той всеки ден върви в едно и също кафе и обядва със чиновниците си.

В свободното си време той може да бъде видян на надпревари по конен спорт.

Амансио Ортега има частен аероплан Global Express BD-700, който е създаден от Bombardier и му е коствал 45 млн. $.

Той обаче избира да почива на яхтата си - 67-метровата Drizzle, като най-често е на Френската Ривиера.Ортега основава своя благотворителна организация през 2001 година, като се насочва към образованието и общественото неравноправие. През 2017 година той подари 344 млн. $ на испански лечебни заведения.

Милиардерът има и друга пристрастеност, с изключение на конния спорт и това са недвижимите парцели. Той има компания, посредством която купува най-високата постройка в Испания Torre Picasso през 2011 година за сумата от 536 млн. $.

Пет години по-късно Ортега придобива и различен небостъргач в Мадрид - Cepsa Tower, като заплаща 551 млн. $. Негова благосъстоятелност е и един от най-луксозните хотели в Съединени американски щати - Epic Residences and Hotel, добит за 536 млн. $.

Освен това той купува и редица парцели в Лондон, Ню Йорк и други огромни градове по света.

Смята се, че Ортега печели по 400 млн. $ годишно единствено от дивиденти.

Днес той не се занимава интензивно с ръководството на компанията, като се чака щерка му Марта да поеме контрола над Inditex.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР